Běželi jsme pro Paměť národa za Hladečka a Doskočila

Ve dnech 12. a 19. září jsme se zúčastnili Běhů pro Paměť národa. Tento projekt obecně prospěšné společnosti Post Bellum se zaměřuje na dokumentaci a uchování vzpomínek pamětníků na minulé totalitní režimy. Běhy pro Paměť národa představují běžecké závody. Startovné, které každý běžec hradí, bude využito právě pro potřeby projektu Paměť národa. Hodnota závodů se tím podstatě odlišuje od těch běžných, komerčních.

WhatsApp Image 2020-09-19 at 20.08.56

Běhy v uvedené dny jsme zvolili cíleně. Data totiž připadly přesně na výročí 76 let od poprav československých protinacistických odbojářů, jejichž životními příběhy se zabýváme a budou předmětem plánované publikace o prvním z nich:

Ing. Karel Hladeček (13.3. 1908 Most – 19.9. 1944 Mnichov Stadelheim) foto

Josef Doskočil (5.5. 1892 Žabonosy – 12.9. 1944 Mnichov Stadelheim) foto

Olomoucký Běh vedl přes Výstaviště Flora a z možností tras o délce 1/5/10 km jsme se rozhodli pro střední cestu. Stejně tak jsme učinili na brněnském Běhu, který se pořádal v areálu Anthroposu. Zde trasa vedla podél Svratky a vzhledem k lesnatému prostředí byla podstatně více chráněna před sluncem.

Oba Běhy pro Paměť národa měly doprovodný program, na kterém se jistě zabavil každý návštěvník. V Olomouci se jednalo o aktivity v rámci Dne pro rodinu a hudební doprovod. V Brně akci moderoval Michal Isteník, což bylo samo o sobě zábavné, a vedle toho byly připraveny hry a rébusy od Divadla Líšeň, dětská opičí dráha, fotobudka Smybox a  hudební program. Ve fotobudce byla jedinečná příležitost vytvořit si originální suvenýr z této akce -  fotografii s pozadím Běhu pro Paměť národa a volitelně s rekvizitami. Papírovou fotku bylo možné si za mírný poplatek odnést s sebou, bezplatně pak byly publikovány online.

Nebylo důležité dosáhnout nejlepšího času, nýbrž podpořit myšlenku a činnost projektu Paměť národa a užít si svobodný pohyb! Kdo neběžel, mohl podporu projektu projevit například zakoupením knihy, trička, textilního batůžku nebo placky u stánku Post Bellum. Nejlepší běžci byli nicméně slavnostně vyhlášeni a obdrželi ceny.

Děkujeme obecně prospěšné společnosti Post Bellum, která v roce 2020 uspořádala Běhy v několika městech České republiky.

Děkujeme dále těm, kteří podpořili naši účast na Bězích pro Paměť národa:

Československé obci legionářské – jednotě Mikulov, Klubu vojenské historie Pevnost Mikulov, Sportovně střeleckému klubu Mikulov, Českému svazu bojovníků za svobodu Břeclav, Brevis PNEU Tuřanská 39, Brno; městu Mikulov. Děkujeme taktéž firmě Obleč svůj tým z Blanska za výrobu dresů.

Fotogalerie zde a zde.

logo Oblec

Příspěvek byl publikován v rubrice Karel Hladeček. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.